Geen categorie

YALfest 2017: wat kan je verwachten?

Het is de tweede keer dat wij hier in Nederland worden gezegend met het grootste boekenfestijn van het jaar. Ik heb het natuurlijk over YALfest. Vorig jaar was het al een groot succes en ik denk dat het dit jaar overtroffen wordt. Blossom Books heeft mij uitgenodigd voor de YALfest borrel waarin een groepje bloggers en booktubers de eerste informatie kregen over de komende editie. En die informatie wil ik natuurlijk maar al te graag delen! Wat kan je verwachten? Lees het hier onder!

Acht auteurs

afbeelding2

afbeelding3

Dit jaar worden we beloond met niet zeven, maar met maar liefst acht auteurs. Gena Showalter bekend van haar Alice in Zombieland trilogie en haar nieuwste boek Eerste Leven die volgende maand verschijnt. David Arnold heeft een net verschenen boek bij Blossom Books genaamd Kids of Appetite, en later dit jaar verschijnt Muggenland. Lesley Livingstone is ook aanwezig met haar Nederlandse debuut Onverschrokken. Donna Freitas’ Unplugged verscheen vorig jaar en het tweede deel De Mensenmarkt zal in maart verschijnen. Amy Ewing was met De Jewel een van de allereerste auteurs bij de nieuwe uitgeverij Young and Awesome. Veronica Rossi kennen we natuurlijk allemaal van haar Wereld zonder Hemel trilogie en haar vorig jaar verschenen boek Riders. Naast Engelstalige auteurs is er dit jaar ook één auteur uit een landje hier niet ver vandaan. De Franse Victor Dixen schreef uiteraard de intergalactische Phobos.

Vijf uitgeverijen

YALfest wordt dit jaar niet alleen door Best of Ya en Blossom Books organiseert. Omdat het een feest is over boeken doen dit jaar HarperCollins, Young and Awesome en Querido ook mee! Dit is natuurlijk heel erg leuk.

Klachten van vorig jaar

Vorig jaar zijn er meerdere klachten gekomen. Dit is natuurlijk niet zo gek omdat het de allereerste keer was dat er zo iets groots werd georganiseerd. Dit jaar hebben ze naar elke ‘negatieve feedback’ geluisterd en er ook echt iets aan gedaan. Zo zijn er genoeg zitplaatsen voor iedereen omdat het dit jaar wordt gehouden in studio Aalsmeer. Er zijn ook meer activiteiten zodat het niet al te druk wordt op een plek. Er is een mogelijk om je boeken te laten signeren, en hier is ook de tijd voor. Weet wel dat als je bijvoorbeeld dolgraag een handtekening van David Arnold wilt, en de rij is daar lang, dat je dan misschien de kans misloopt om iedereen langs te gaan. Maar niet getreurd want er zijn sowieso voor iedereen bookplates van elke auteur!

Afbeelding1.jpg
Dit is de hoofdzaal waar iedereen een comfortabele zitplek heeft!
Het dagprogramma

Afbeelding4.png

Activiteiten

Ook dit jaar zijn er weer heel veel activiteiten te doen, en zelfs nog meer! Je kan een portret laten tekenen, een literaire tattoo laten zetten, een zeefdruk laten maken, en nog veel meer. Ook loopt Post op Pootjes rond. Post op Pootjes is een meisje met een hele grote brievenbus achter op haar rug en daar kan je dan een brief ingooien. De kosten van de postzegels worden betaald door YALfest! Nieuw dit jaar is het verkopen van ARC’s. Een ARC staat voor Advanced Reader Copy en dit houd gewoon in dat je een ongecorrigeerde versie van een boek (die nog moet uitkomen) krijgt. Hieraan zitten wel kosten verbonden maar deze zijn maar 2,50! Van te voren wordt bekend gemaakt welke ARC’s er aanwezig zullen zijn. Let wel op: van elk boek zijn er maar een x aantal ARC’s dus ga niet alles leeg graaien voor jezelf, dat is wel zo netjes. Ook nieuw dit jaar, en hier verheug ik mij heel erg op, is dat er cosplayers gaan rondlopen als hoofdkarakters uit de boeken van de auteurs. Hoe vet!?!? En als deze verkleed-madness nog niet genoeg was komt er ook een trap waar je jezelf kan aankleden als een van de karakters.

Avondprogramma

Wat ook nieuw is aan deze editie is dat het feest gewoon lekker ’s avonds door gaat. Nu moet je wel hiervoor een extra kaartje kopen maar dat betaalt zichzelf helemaal terug als je weet wat er gaat gebeuren. Er zijn drie zalen gehuurd die heel chic zijn, want zo moet je immers ook daar rondlopen. Dus haal je beste pak of jurk uit de kast, strijk nog even dat overhemd, en poets nog even die schoenen. Want we praten hier echt over chic! De auteurs die lopen in groepjes door de zalen heen en zo krijg je de tijd om gewoon een normaal gesprek met ze te hebben of met ze op de foto te gaan. Je kan wat drankjes bestellen terwijl je tegen Veronica Rossi vertelt hoe jij denkt dat de Riders duologie afgaat lopen!

Afbeelding2.jpg
Is deze zaal niet chic?

Voor de meiden is er een speciale mooimaak-service tussen de middag en avond door. Hier kun je je haar laten vlechten en/of je nagels laten lakken.

Dit programma duurt tot tien uur en op het einde is er nog een speciale onthulling. Deze is zo geheim dat ik hem zelfs niet weet!! Laat het speculeren beginnen.

Winactie – Meet & Greet

Je kan nog kaartjes kopen voor YALfest dus als je dat nog niet hebt gedaan, doe het! Het wordt echt heel tof. Maar kan je op een of andere reden niet, dan is er misschien nog een kans om de auteurs te ontmoeten. En ga je wel naar YALfest en denkt: dat wil ik ook! Dan kan dat ook gewoon. Ik heb vorig jaar gewonnen met de actie en het is echt een hele leuke ervaring. Ik had dit zeker niet willen missen. Sterker nog: het heeft mij dichter bij de Nederlandse boekenwereld gebracht en daardoor heb ik zelfs deze blog! Natuurlijk hoef je niet door te slaan en gelijk een blog beginnen, maar dit is wel echt een leuke kans om met de auteurs te praten op een gezellige rondvaart. Ik zeg doen dus!Afbeelding3.jpg

Als je nu nog niet overtuigd bent om een kaartje te kopen dan weet ik het ook niet meer!

Heb jij al een kaartje gekocht?

 

 

Advertenties

5 gedachten over “YALfest 2017: wat kan je verwachten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s